De Code van de Furry’s Verſie 1.3 Ross Smith, 1998

Inleiding

In de geest van de Geekencode van Robert Hayden, de Gothicscode van Peter Caffin, de Kattencode van Jayne Alexander en Dave Ratcliffe, en andere soortgelijke codes die overal op Usenet zijn opgedoken, dacht ik dat het tijd werd dat wij furry’s onze eigen code hadden.

Zoals bij al deze codes is het de bedoeling een reeks compacte symbolen te produceren die (a) onze essentiële kenmerken meedelen aan andere leden van onze subcultuur, en (b) er zeer cool uitzien.

Uw Furrycode bestaat uit een reeks letter-, cijfer- en symboolcodes, die u elk in een bepaalde categorie beschrijven. Ga door de lijst, zoek uit welke code in elke categorie u het best beschrijft, en maak er een lijst van. Maak u geen zorgen als de beschrijving van een bepaalde code niet precies met u overeenkomt; kies gewoon de code die het dichtst in de buurt komt.

Elke code bestaat uit een voorvoegsel (een letter die aangeeft over welke categorie het gaat) en een achtervoegsel (een of meer tekens die aangeven waar u uzelf in de categorie plaatst).

Iedereen die suggesties heeft voor veranderingen, verbeteringen en andere verbeteringen wordt uitgenodigd mij te e-mailen (suggesties van „ga leven!” zullen vrolijk worden genegeerd). Als u een kopie hiervan op uw eigen website wilt zetten, voel u vrij (zorg er dan wel voor dat u de laatste versie hebt; u mag ook het „pawprint”-logo kopiëren). Dit document is copyright 1998 door Ross Smith, en mag vrij verspreid worden over het Internet; vraag me als u het in een andere vorm wilt verspreiden.

Dank aan degenen die suggesties hebben gestuurd, in het bijzonder: James Andrews; Nick Brienza; Bryan Chaney; Jeff Eddy (P. H. „Brer” Foxxe); David Formosa; Marshall Hervey (Skoob); Lontra; Ron Orr; Daniel Reitman; Dean Ridgway; David Round; Adam Siemens; Lenester Taxidean; Jason Tracer (Electric Keet); Ysengrin Werewolf. Excuses aan iedereen die ik vergeten ben.

Geschiedenis


Algemene modificeerders

Deze symbolen kunnen aan de standaardcodes worden toegevoegd om een ongebruikelijke of onzekere factor aan te geven.


Deel 1: Uw furrykant

F — Furrysoort

Deze code geeft de soort van uw furrypersona aan. U kunt uw exacte soort aangeven, of gewoon een algemene soort als uw persoonlijke furry niet in één bepaalde soort past.

Er is een subtiel verschil tussen het gebruik van „generieke” codes en het gebruik van de ? modificeerder. Bijvoorbeeld: FC betekent dat u een hondachtig dier bent, maar niet bij een van de bekende soorten past, terwijl FC? betekent dat u nog niet hebt besloten welk specifiek type hondachtig dier u bent. Evenzo, F? betekent dat u niet weet wat voor furry u bent, terwijl FG betekent dat u toch een bepaalde vorm hebt, maar het is gewoon een „generieke furry” zonder bepaalde soort.

De lijst van soorten hier kan natuurlijk slechts enkele van de meer algemene soorten omvatten. In sommige gevallen heb ik de codes niet uitgesplitst tot op het niveau van de individuele soorten, omdat dat zou leiden tot te veel verschillende codes; in plaats daarvan heb ik meer algemene termen gebruikt zoals „hert” of „mangoest”. Als u niet in een van deze codes past, zet dan de naam van uw soort tussen vierkante haken na uw code (bijv. FP[rolstaartbeer]). Laat het me weten als u denkt dat een niet genoemde soort vaak genoeg voorkomt in de furrydom om een eigen code te verdienen.

[Veel mensen hebben geschreven om erop te wijzen dat volgens de meeste boeken over zoölogie vanuit deze eeuw, de reuzenpanda thuishoort onder Procyonidae, en niet onder Ursidae. Deze boeken zijn verouderd; recente genetische analyses hebben aangetoond dat de reuzenpanda toch echt een beer is. Zie een recent (sinds ongeveer 1990) boek over dit onderwerp.]

Na de identificatie van uw basissoort kunnen één of meer modifiers worden toegevoegd om variaties op het thema aan te geven:

Voor de toepassing van de Furrycode is een „taur” een variatie op het dierenthema, terwijl een „centaur” half-mens, half-dier is (en wordt geteld als een soort in zijn eigen recht). Als u het bovenlichaam van een mens hebt en het onderlichaam van een zebra, bent u een zebracentaur en uw code is FCeZ. Als u helemaal op een zebra lijkt, maar met vier poten en twee armen, bent u een zebrataur en uw code is FEZt.

Voeg nu een nummer toe om aan te geven waar u valt op de mens–dier schaal:

Voeg tenslotte een of meer letters toe na het nummer om uw relatie met uw persoonlijke furry aan te geven.

Als u meer dan één furry persona hebt, afhankelijk van de context, gebruik dan meer dan één code hier. Als u bijvoorbeeld een weerwolf speelt op FurryMuck, en foto’s van uw lupine personage tekent, maar u op conventies verkleed als vos, en een beer als totem hebt, zou uw code iets kunnen zijn als FCWh4dm/CF3c/UGm6s.

A — Kunst

De meeste furryfans proberen, vroeg of laat, zelf furrykunst te maken.

C — Conventies

Hoe vaak gaat u naar/betrekt u bij/wordt u uit furryconventies gegooid? (Let op: Deze categorie heeft, tenzij hieronder anders vermeld, specifiek betrekking op furryconventies, niet op sf-conventies in het algemeen.)

D — Kostuum

Veel furry’s doen aan crossdressing. Cross-species, bedoel ik.

Voeg een m toe na de D als u uw eigen fursuit hebt gemaakt.

H — Knuffels

Een populaire activiteit onder furry’s als ze samenkomen, hoewel niet naar ieders smaak.

M — Mucken en mudden

Gebruik deze code om aan te geven hoezeer u betrokken bent bij online multigebruiker-universums zoals FurryMuck.

P — Plushies

Nou, totdat die genetische ingenieurs hun zaakjes op orde hebben en ons echte furry’s geven, zullen we het moeten doen met deze...

R — Realisme vs cartooneskheid

Heeft u uw furry’s liever anatomisch correct (als dat zinvol is), of cartoonesk, of ergens daartussenin?

T — Transformatie

Als u de kans had, zoud u dan een echte furry willen worden?

W — Schrijven

Voor degenen die geprobeerd hebben om ons wat grimmige (of zelfs niet-zo-grimmige) furryverhalen te vertellen.

Voor degenen die hebben verkocht, gebruik W+ (enz.) als uw verhalen of boeken furry-gerelateerd zijn en W* (enz.) als dat niet het geval is.

Z — Zines

Gebruik deze code om aan te geven hoezeer u betrokken bent bij de wereld van furry fanzines en stripverhalen.

S — Furryseks

Of u het leuk vindt of niet, S-*-X lijkt een deel van het furryleven te zijn. Gebruik deze code, als u wilt, om het geslacht (en seksleven) van uw furrypersona aan te geven. Gebruikt gerust de # („bemoei je met je eigen zaken”) of ! („niks met mij te maken”) modificeerders als u dat liever hebt.

Geef eerst aan het geslacht van uw furrypersona:

Voeg dan een modifier toe om aan te geven hoe het seksleven van uw furrypersona eruit ziet:

(Bijvoorbeeld: Sm+ zou wijzen op een mannelijke furry die ten minste eenmaal aan ers heeft deelgenomen.)


Deel 2: Uw mensenkant

RL — Wat u in het echte leven doet

Helaas kunnen we nog niet furry’s zijn in het echte leven (u weet wel — dat saaie spel dat u speelt als de computer uit is en er niks op tv is), dus moeten we iets anders vinden om te doen. Deze code geeft aan wat u voor de kost doet, of wat u studeert om voor de kost te doen, of wat u doet om niet te hoeven leven.

(De $ modifier zou hier niet gebruikt moeten worden, omdat het vanzelfsprekend is dat dit uw dagtaak is, of wat daar het dichtst bij in de buurt komt.)

Bijzondere gevallen:

Voeg een * achter de code als u opgeleid bent of ervaring hebt op een gebied, maar er nog niet in geslaagd bent iemand over te halen u daadwerkelijk te betalen om het te doen (dit geldt niet voor RLU of RL-).

Bijvoorbeeld: Ik ben opgeleid als astrofysicus, maar werk nu als computerprogrammeur (of „software-ingenieur”, zoals mijn werkgevers het liever zeggen, omdat het cooler klinkt), dus mijn code is RLCT/S*.

a — Leeftijd

Dus, hoe lang bent u al een mens? („120 centimeter!”)

Als u wilt, kunt u een getal gebruiken om uw exacte leeftijd aan te geven in plaats van een van de geschatte codes. Bijvoorbeeld: Als u 30 jaar oud bent zoud u a+ of a30 kunnen gebruiken (of a#, natuurlijk).

c — Computers

U leest dit waarschijnlijk op een computerscherm, dus er is een goede kans dat u enigszins vertrouwd bent met de technologie. Gebruik deze code om ons te vertellen hoeveel computergeek u bent.

Als uw beoordeling ten minste c is, voeg dan een of meer van de volgende letters toe (net na de c) om aan te geven welke besturingssysteem uw voorkeur geniet:

dDoom, Quake, enz.

Doom en Quake, en aanverwante spellen (Dark Forces, Duke Nukem 3D, Heretic, Hexen, enz.), schijnen minstens even enorm populair te zijn onder furry’s als onder de bevolking in het algemeen. Wat is het toch dat ons aanspreekt om rond te rennen met zwaar kaliber wapentuig en alles in het zicht overhoop te schieten? Of beantwoordt die vraag zichzelf?

e — Onderwijs

Hoe ver bent u op de academische ladder gekropen?

f — Levensechte furryheid

In hoeverre werkt uw furryheid door in uw andere leven? Of, om het anders te zeggen, in hoeverre laat u de mondaine wereld de belangrijke dingen in het leven in de weg staan?

h — Behuizing

In wat voor huis woont u?

i — Internet

Het internet, en zijn verschillende submedia en aanverwante media (Usenet, e-mail, het wereldwijde web, mucken en mudden, irc, ftp-sites, en goden weten wat nog meer), is snel uitgegroeid tot een toonaangevend medium van communicatie onder furries (niet te vergeten de rest van de technologisch bewuste universum). Hoe diep bent u erin gedoken?

Voeg een w na de i toe als u uw eigen thuispagina op het web hebt; maak er wf van als uw pagina over furries gaat.

j — Anime (Japanse animatie)

Velen van ons zijn ook fervente fans van het animatiegenre dat bekend staat als „anime”. Je weet wel, het soort waarin alle personages grote ogen hebben en zelfs de slechteriken schattig zijn?

p — Huisdieren

Als we (nog) geen furry’s in het echte leven kunnen zijn, kunnen we tenminste het op één na beste doen en met hen samenleven.

s — Menselijke seks

Gebruik deze code, indien u dat wenst, om het geslacht (en seksleven) van uw menselijke persona te beschrijven. Net als bij de furry sekscode kunt u ook hier de # („bemoei je met je eigen zaken”) of ! („niks met mij te maken”) modifiers gebruiken, als u dat liever hebt.

Ten eerste, welk geslacht heb je?

Als u details van uw seksleven wilt onthullen, gebruik dan een van deze codes:

(Bijvoorbeeld: sm+ zou wijzen op een mannelijke mens die ten minste eenmaal seks geeft gehad.)


Voorbeeld

En hier, als demonstratie, is mijn eigen Furrycode: