Wat geloof ik?

Γνῶθι σεαυτόν„ken uzelf.” Zo zegt de eerste van de ingeschreven spreuken bij de Delfische tempel voor Apollon. In die geest heb ik deze pagina gemaakt om te dienen als en overzicht van mijn godsdienstige opvattingen. Deze pagina zal in de loop van de tijd veranderen, maar dat is oké. Niets duurt voor eeuwig.


Laten we beginnen met het argument voor veelgodendom. Ik neem aan dat u bij het religieuze 85 procent van de bevolking hoort. Het maakt niet uit welke religie — christendom, islam, hindoeïsme… — gewoon dat u in een hogere macht gelooft, en dat die macht beïnvloed kan worden door ons op deze tijdelijke aarde. Misschien weet u van een paar mensen wie zeggen dat ze dat gedaan hebben, en misschien schreven ze een boek dat nu bij u in uw kamer zit.

Hoe kunt u weten dat hun ervaringen meer waar zijn dan die van anderen? Er is een litanie van argumenten die men zou kunnen gebruiken — woordentellingen, onwaarschijnlijke poëzie, dat het boek nogal expliciet is dat het de enige juiste is — maar mensen hebben ze allemaal gemaakt voor religies voor de uwe, en zullen ze allemaal maken voor religies erna. De enige conclusie is ofwel dat geen enkele van hen waar is — dat zou toch een erg triest bestaan zijn — ofwel dat ze bijna allemáál waar zijn.☞︎


Men zou kunneen vragen, „Marijn, waarom hellenisme? Woon je niet helemaal aan de andere kant van het continent?” Nou. Vanaf zijn geboorte is bijna iedereen in de westerse wereld doordrenkt van klassieke geschiedenis en cultuur. Onze zalen van de regering zijn versierd met anachronistische titanium-witte standbeelden van Athena en Dike, en wij gaan het nieuwe jaar in januari en genieten van de zomer in juni, ondanks de inspanningen van de kerk. Vanaf de dag dat Cæsar op de kliffer van Dover stapte heeft dit eiland zijn klassieke invloed met trots gedragen — voor mij is het maar een uur rijden naar een authentieke Romeinse tempel, gebouwd door de handen van mijn voorouders, net zoals het voor zovelen is van Groot-Brittanïe tot Bactrië.

De oud-Griekse mythoi resoneren ook vooral met het lhbt-gemeenschap, waarvan ik een lid ben.☞︎ In het aangezicht van moderne religieuze homofobie hebben wij in het gemeenschap altijd naar oude tijden gekeken, van Dionysos de „valse man” tot de verhalen van Tiresias en Achilles.


In geest en ziel is de sluier tussen het materiële en het spirit­uele op zijn zwakst. Het is geen verrassing dat veel mensen psychedelica gebruiken om een hoger bewustzijn te bereieken: een klein duwtje is vaak al wat men nodig hebt om haar oor tegen de sluier te houden. (Ik heb ook gevonden dat het een transcendent effect heeft om uw steem te harmoniseren met die van iemand anders. Misschien zijn koren daarom zo populair, en is dat waarom zelfs de strengste islamieten a capella zingen zullen toestaan.) Dit is waarom wijn mediteren, waarom wij onze hoofden leeg proberen te maken, of waarom wij al onze wil richten op één bepaald ding — sommige mensen zouden dat magie noemen; ik noem het gebed met een houding.


Ik geloof in reïncarnatie. Ik kan niet zeggen dat ik een bijzonder goede reden heb — gewoon een voorgevoel. Ik wet dats íéts ervaart hoe het is om mij te zijn, en ik ben er zeker van dat het iets of iemand anders zal ervaren na dat ik zes voet onder de grond lig.

← Startpagina
Pagina gecreëerd: ιθ☽ pyanepsion χϟθ.δ ⁓  vi oktober mmxx
Pagina bijgewerkt: ιϛ☽ maimakterion ψ.α ⁓ xx november mmxxi