Citaten en geniale gezegden

Niets te veel

Μηδὲν ἄγαν

Een van de spreuken gegraveerd op het voorplein van de tempel van Apollon in Delphi

Schrijf nooit aan kwade opzet toe wat afdoende verklaard kan worden door domheid.

Robert J. Hanlon, zoals geciteerd in Murphy’s Law Book Two: More Reasons Why Things Go Wrong (1980)
The Big Lebowski (1998), geschreven door Ethan en Joel Coen, uitgevoerd door Jeff Bridges
Transcript

THE DUDE (Bridges): Tja, nou, dat is gewoon jouw mening, man.

Je ontwikkelt onmiddellijk een globaal bewustzijn, een mensgerichtheid, een intense ontevredenheid met de toestand van de wereld, en een drang om er iets aan te doen. Vanaf daar op de maann lijkt internationale politiek zo kleinzielig. Je wilt een politicus bij de lurven grijpen en hem een kwart miljoen kilometer meesleuren en zeggen: „Kijk eens aan, klootzak”.

Edgar Mitchell, maanlanderpiloot aan boord van Apollo 14 (1974)
Men in Black (1997), geschreven door Ed Solomon, uitgevoerd door Will Smith en Tommy Lee Jones
Transcript

AGENT J (Smith): Maar waarom zo’n grote geheim? Mensen zijn slim; ze kunnen het aan.

AGENT K (Jones): Een mens is slim. Mensen zijn domme, paniekerige gevaarlijke dieren en dat weet je. Vijftien­honderd jaar geleden wíst iedereen dat de Aarde het middelpunt van het universum was. Vijfhonderd jaar geleden wíst iedereen dat de Aarde plat was, en vijftien minuten geleden wíst jij dat mensen alleen op deze planeet waren. Stel je voor wat je morgen zult weten.

De universiteit is niet bezig om ideeën veilig te maken voor studenten. Zij wil studenten veilig maken voor ideeën. Zij staat dus toe dat studenten hun ideeën zo vrij mogelijk uiten en vertrouwt op hun gezond verstand bij het beoordelen van deze ideeën.

Clark Kerr, president van de Universiteit van Californië (1961)

Er zijn honden die, wanneer je ze ontmoet, je eraan herinneren dat, ondanks duizenden jaren van door de mens veroorzaakte evolutie, elke hond nog steeds maar twee maaltijden verwijderd is van het wolf-zijn. Deze honden gaan doelbewust, opzettelijk vooruit, de wildernis vleesgeworden, hun tanden geel, hun adem stinkend, terwijl in de verte hun baasjes mompelen: „Hij is echt ’n oude snotaap, por hem maar als hij lastig is,” en in het groen van hun ogen glanzen en flikkeren de rode kampvuren van het Pleistoceen.

Neil Gaiman en Terry Pratchett, Good Omens (1990)

De beste manier om het juiste antwoord op het internet te krijgen is niet door een vraag te stellen, maar door het verkeerde antwoord te posten.

Steven McGeady, parafraserend Ward Cunningham, uitvinder van de wiki

Een taal is een dialect met een leger en een vloot.

Max Weinreich

„Ik heb het plan”, zegt Merlin, “dat ik voor elk formeel wetenschappelijk artikel dat ik ooit publiceer, ook zijn duistere tweelingbroer zal schrijven, zijn ondergrondse spiegelbeeld — het echte verhaal van hoe de data voor dat koele, keurige hypothese-bewijsbare artikel eigenlijk verkregen werden. Ik wil schrijven over het toeval en de geschoren hommels en de piesende apen en de dronken gesprekken en de fuck-ups die wetenschap eigenlijk tot stand brengen. Dit is het schuimende, krankzinnige netwerk dat aan alle wetenschappelijke kennis ten grondslag ligt en die onderling verbindt - maar waarover we zo zelden iets zeggen.”

Robert Macfarlane, Underland (2019), pg. 108

Het verhaal tot dusver: In het begin werd het heelal geschapen. Dit heeft veel mensen erg boos gemaakt en werd algemeen beschouwd als een slechte zet.

Douglas Adams, The Restaurant at the End of the Universe (1980)

Ik ben niets maar een amœba. Ik ben de enige man in het land die zijn naam niet aan zijn eigen kinderen mag geven.

Prins Philip, toen hij hoorde dat de koninklijke familie de naam Windsor zou blijven dragen