De TuinTijdingen uit ’t Satyrwoud

Pagina’s getagd als „verlanglijst”

Het Penshawmonument

Op een heuvel in graafschap Durham staat het Penshawmonument. Deze negentiende-eeuwse folly werd gebouwd om de prestaties van de graaf van Durham — ene John Lambton — te herdenken, maar je zou het niet weten: het enige teken ervan is een kleine plaquette aan de zijkant. Vorige week vond ik wat tijd om het monument te bezoeken — van hier laat ik de foto’s voor zich spreken.

Gezicht op het monument vanuit het nabijgelegen park. Er was op de dag van mijn bezoek een motorrace aan de gang.
Het monument werd naar de Atheense tempel voor Hephæstos ontworpen, hoewel in een eerder verkleind formaat (kijk, ma, geen dak!)
Ik mocht de naos niet binnen, want de organisatoren waren druk bezig met de opbouw voor het Lumiere festival ’s avonds.i (Ze lieten wél een paar mensen met bulldogs binnen - misschien waren ze geïntimideerd?)
Het nabijgelegen park heeft ook een mooi henge’tje, met uitkijkposten die naar bekende plaatsen in graafschap Durham wijzen — dat zwarte vierkantje dat je kunt zien is de kathedraal van Durham.

Informatie voor bezoekers

  • Adres:
    Chester Rd, Penshaw, Houghton le Spring DH4 7NJ
    .
  • Toegankelijkheid: Om bij het monument te komen moet u een steile helling op; als u niet zo mobiel bent, kunt u beter twee keer nadenken voordat u gaat.
  • Vervoer: De heuvel is bereikbaar via de A183 snelweg en de 2, 2A, en 78 autobussen. Het dichtstbijzijnde treinstation is Chester-le-Street, op acht km afstand.
  • De National Trust biedt soms rondleidingen aan op de top van het monument, maar die zijn momenteel opgeschort.