De TuinTijdingen uit ’t Satyrwoud

Pagina’s getagd als „watervallen”

High Force

Verborgen tussen de heidevelden en Penninsche pieken van County Durham ligt de machtigste waterval in Engeland. Het water van High Force tuimelt over 22 meter en 300 miljoen jaar rots naar het poel beneden. De waterval is ontstaan waar de rivier de Tees de Whin Sill kruist, een harde plaat van stollingsgesteente die een groot deel van het noorden van Engeland bedekt.

Als het waterpeil hoog genoeg is splitst de kracht zich in twee stromen, waarvan er een de andere kant op gaat rond de rotsen — na stormen kan het zelfs het hele plateau overstromen. Helaas, mijn groep had niet zoveel geluk, ondanks recente regenbuien.

De familie Raby, de eigenaars van het landgoed, vragen £5 om het uitzicht vanaf de voet van de waterval te mogen bewonderen. De waterval torent boven degene die durft naar beneden te gaan… en die niet zal missen dat er enkele mensen staan boven aan de rotsen. Die hebben helemaal niets betaald, want zij wandelde langs de gratis Penninische Weg. Verdorie.

Informatie voor bezoekers

  • Adres:
    High Force, Forest-in-Teesdale, Barnard Castle, County Durham, DL12 0XH, Verenigd Koninkrijk.
  • Bereikbaarheid: Openbaar vervoer is schaars in dit deel van het land, dus u kunt het beste een schilderachtige autorit maken door de Pennines en het negentiende-eeuwse dorp Middleton-in-Teesdale.
  • Prijs: Het Raby landgoed rekent £5 voor toegang via de bodem, maar de top is gratis toegankelijk door een wandeling langs de Penninische Weg.
  • Toe­gan­ke­lijk­heid en faciliteiten: Het pad is, voor zover ik weet, niet rol­stoel­toe­gan­ke­lijk. De familie Raby houden toiletten en een hotel voor wie wil overnachten.